Adresas: I. Simonaitytės g. 2, Klaipėda; Tel. +370 46 324515, +370 611 44070

Dar darželyje dažniausiai kyla klausimas „Iš kur aš atsiradau?“. Darželyje vaikai ima rodyti vieni kitiems savo lytinius organus – ir dažniausiai, tai tėvus be reikalo gąsdina. Tai yra visiškai normalus vaiko raidos etapas. Vaikams įdomu kuo skiriasi berniukų ir mergaičių kūnai. Dažniausiai maži vaikai tiesiog nori, kad jų klausimas būtų atsakytas, tikisi lengvo atsakymo.

Pradinėje mokykloje visa tai intensyvėja – kilę klausimai apie skirtumus jau turi būti atsakomi kruopščiau, nes jie gali formuoti tolesnį vaiko supratimą. Tokio amžiaus vaikai mano, kad jau yra dideli, pasiruošę išgirsti tiesą, be to tikrai yra matę filmų ar vaizdų internete.

Apie 10 – 12 metus būtina paruošti vaiką permainoms. Papasakoti apie greitą augimą, kuris kartais atrodo neproporcingas. Apie balso pasikeitimus berniukams. Apie krūtinės augimą ir figūros pasikeitimą mergaitėms. Paauglius erekcijos arba menstruacijų atsiradimas gali traumuoti psichologiškai: tokius dalykus jie gali suvokti kaip kažką dramatiško. Verta paaiškinti, kad tai yra normalu, taip nutinka visiems. Pamažu vaikas pripras prie tokių reiškinių, išmoks juos kontroliuoti ir tai taps įprastu dalyku.

                      Kovo mėnesį mokykloje vyko lytiškumo ugdymo pamokos. Mokymų dalyviai gavo žinių, kurios padeda suprasti žmogaus unikalumą, pažinti save ir šalia esantį, apsaugoti save ir nustatyti ribas, mokėjimą pasakyti NE.